kesalaidun

320 kertaa – Finaali: pick first the low hanging fruits !

Riitta Tiuraniemi Toimitusjohtajan Blogi

Eikö ole kaikkien etu, jos vanhus voi asua kotonaan niin pitkään, kuin hän tuntee olonsa kotona turvalliseksi ja pärjäilee arkipäiväisisää askareissaan? Ja eikö ole kaikkien etu, jos yksityiset toimijat saisivat vanhuksen elämää turvaavia tai aktivoivia palveluita markkinalle nopeasti ja edullisesti, ilman jokaisen kunnan kanssa erikseen hoidettavaa byrokratiaa?

Kohtaamamme 320-kertainen byrokratia meinaa hyydyttää sinnikkäänkin puurtajan. Siis meinaa, mutta ei hyydytä.

Lainsäädännöllisesti yksityisen sosiaalipalvelun tukipalveluun rinnastettava. Vanhusten yksin kotona asumista turvaava OMAseniori turvapuhelin palvelumme, ei – pirskatti soikoon – ole siivouspalvelu. Eikä sitä voi, eikä pidä, siihen rinnastaa. Se on valtakunnankattavasti toimiva täysin automaattinen sensori pohjainen tekoälypalvelu. Ja kuitenkin, palvelun alvittomuuden ilmoitus/hyväksyntäprosessi vastaa kuntien tekemää senioreiden siivouspalvelun hyväksyntäprosessia.

STM:n lainsäätäjät, nyt lusikka nopeasti kauniiseen käteen! Digitaaliset palvelut kehittyvät nopeasti, uusia ominaisuuksia voi tulla kuukausittain. Nykylainsäädäntö vaatii yrityksiä ilmoittamaan palvelut ja niiden muutokset kaikkiin kuntiin, jossa palvelumme on yksin asuville vanhuksille tarjolla, siis 320 kuntaan. Tämä prosessi synnyttää kaikille osapuolille kalliin ikiliikkujan. Sen huolellinen hoitaminen vaatii meitä vähintään yhden täysipäiväisen lakimiestasoisen työn. Ja kuntakentässä työmäärä on 320-kertainen.

Jos halutaan kustannussäästöjä tuovien digitaalisten palveluiden yleistymistä, hyväksyntäprosessi pitää keskittää, esimerkiksi Valviraan. Heti huomenna. Ehdotan, että STM aloittaa tavoitellut 3 miljardin sote-säästöt näistä, niin sanotusti matalalla roikkuvista hedelmistä. Nopealla lainsäädännöllä säästöjä aikaisi varmasti syntyä jo ennen vuotta 2019. Kuntien virkamiestyötä säästyisi, kun byrokratia vähenisi. Ja iso säästö tulisi siitä, että digitaaliset palvelut yleistyisivät nykyistä nopeammin, ihan vain seniorikansalaisten tai heidän omaistensa itse hankkimina ja maksamina. Ja näin julkinen sote-kulu kevenisi ilman juustohöylää

Nyt kesälaitumille – höyläten ja fiilaten!

Riitta, Terveysoperaattorin perustaja ja toimitusjohtaja

Jaa tämä artikkeli