piiri-tietokone

Tiedot turvassa ja suojassa

Terveysoperaattori Blogi

Erilaisissa etämonitorointipalveluissa kerätään eri tasoisia terveys- ja henkilötietoja. Meidän OMAseniori ei kerää terveystietoja, mutta henkilötietoja sen toimintaan tarvitaan: nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Henkilötietolaki määrittelee henkilötiedot laajasti, ne ovat ”kaikenlaisia luonnollista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen perhettään tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi ”.

Meillä kaikilla on oikeus yksityisyyden suojaan ja mm. oikeus saada tietää mitä tietoja meistä kerätään. Tämä selitetään rekisteri- ja tietosuojaselosteessa. Lisäksi meidän tapauksessamme OMAseniorin ja tulevien palvelujemme tietoja kerätään vain suostumuksen ja sopimuksen perusteella.

Tietoturvaa ja tietosuojaa ei voi lisätä jälkikäteen, ne otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tätä tarkoitetaan termeillä ”information security by design” ja ”privacy by design”. Tietoturva ja tietosuoja otetaan myös huomioon jokaisella tasolla: laitteet, verkot, järjestelmät, tietoliikenneyhteydet, ohjelmistot, yhteistyökumppanit, ihmiset… Näin me olemme toimineet.

EU:ssa on tehty laaja tietosuojan kokonaisuudistus ja sen seurauksena Suomessa noudatetaan uutta tietosuoja-asetusta sellaisenaan. Asetusta sovelletaan 25.5.2018 alkaen. Mikä sitten meillä muuttuu? Asiat ovat olleet hyvin tähän astikin. Suunnitelmallinen toiminta on ollut helppoa, koska meillä on ollut hyvä lainsäädäntö ja erinomaiset ohjeet tietosuojavaltuutetun toimistolta (tietosuoja.fi – suosittelen kaikille!) . Uusi asetus saattaa tuoda meille lisää hallinnollisia tehtäviä dokumenttien ja ohjeiden muodossa. Mehän pidämme siitä, samoin kuin biteistä ja byteistä, protokollista ja algoritmeista, softasta ja raudasta, niin ja ihmisistä 🙂

Sari Komulainen

Jaa tämä artikkeli