kengat-promo

Volkkari, volkkari, volkkari,… isä!

Riitta Tiuraniemi Toimitusjohtajan Blogi

Kuuntelin podcastia Ebba Witt-Brattströmin elämästä ja ajatuksista. Ebba on ruotsalainen feministivaikuttaja, pohjoismaisen kirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa, kirjailija ja vahva kulttuuripersoona Ruotsissa. Erittäin älykäs nainen.

Ebba muisteli 70-luvun euforiaa tasa-arvon nopeasta toteutumisesta. Pitkän taistelun kautta naiset olivat saaneet mahdollisuuden omaan palkkapussiin, oikeuden periä isänsä, oikeuden äänestää, onnen valita itse siippansa. Kohta, ihan pian, nainen ei olisi enää miehen kylkiluusta kauniiksi muotoiltu kodin viehko valtias. 70-luvun nainen halusi ja aikoi ottaa tasavertaisen paikan miehen rinnalla. Ja naivisti luuli, että myös mies halusi sitä.

Mutta, nyt armon vuonna 2016, emme ole tasa-arvoa sen lähempänä kuin 70-luvullakaan. Ehkä kauempana? Nainen vetää yhä lyhimmän korren elämän arpajaisissa, valtapelissä.

Vieläkin palkkapussimme on 20 % kevyempi kuin miesten. Yhtiöiden toimitusjohtajuudet, johtoryhmät ja hallitusten puheenjohtajapaikat ovat pääosin miesten hallussa. Mielikuvamme johtajasta, päättäjästä on vahvasti miehinen. Miksi ihmeessä Finnairia, Varmaa, UBM:ää, Nokiaa, Suomen hallitusta johtaa mies? Totta kai johtaa – emme oikein muuta osaa kuvitellakaan. Naiset ovat vahvasti edustettuina vain kuntien sosiaalijohtajien posteissa. Paljon työtä, paljon huolta, vähän rahaa ja vähän liikkumavaraa – siis vähän valtaa.

Miestään paremmin koulutettu nainen hoitaa kodin, lapset, miehen, työnsä – ja nyt myös ikääntyvät vanhempansa. Terveysoperaattorin työssä tämä näkyy hyvin. Yksin kotona asuvan vanhemman turvapalvelun ostaja on miltei aina noin viisikymppinen nainen, joka huolehtii, haluaa pitää huolta ikääntyvien vanhempiensa hyvinvoinnista. Se on tietenkin hieno asia, tärkeä arvovalinta. Mutta, missä on vanhemmistaan huolehtiva mies?

Aina silloin tällöin näkyy valoa ikkunassa. Maailman suurvaltojen johtajat ovat kohta kaikki naisia: Merkel, May ja toivon mukaan marraskuussa myös Clinton. Esimerkin voima on vahva, mutta tie tasa-arvoon on pitkä. Vietin muutama vuosi sitten kesälomaviikkoa yksin mökillämme Kemijokivarressa. Kerroin lähes 80-vuotiaalle isälleni saavani mökille vieraaksi silloin johtamani yhtiön talousjohtajan ja lakiasianjohtajan. Tähän isäni totesi huolestuneena – ”kai niillä on vaimot mukana?”. Ei ollut, jättivät miehensä kotiin.

Kesäloman euforia on ohi. On aika palata töihin.
Riitta Tiuraniemi, toimitusjohtaja

Ebba podcastissa: http://www.expressen.se/kultur/podcast/60minuter/ebba-witt-brattstrom-ar-gast-i-60-minuter/
Michelle Obaman puhe: https://www.youtube.com/watch?v=4ZNWYqDU948

Jaa tämä artikkeli