tablet-ja-kyna-stock

Seurantaa vai huolenpitoa? Pokemon Go ja robotit arjen turvana

Essi Rautiainen Blogi

Jussi Kari vastasi blogissaan kritiikkiin nuorisosta, jonka pitäisi kerätä Pokemonien sijaan marjoja: vanhustenkin kannattaisi osallistua Pokemon-jahtiin! Erinomainen kirjoitus! Kari tuo hyvin esiin sen, kuinka joka vuosi vanhuksia eksyy marjametsiin, ja kuinka heidän etsiminen sieltä on kallista. ”Jos mummot ja papat pelaisivat Pokemon Gota, eivät he eksyisi marjametsään, sillä Poksun pelaamisen edellytyksenä on älypuhelin, jossa on GPS-ominaisuus. Ja jos mummopapat tästä huolimatta eksyisivät, apu löytäisi helpommin perille GPS:n ansiosta.” Nimenomaan! Teknologia auttaa!

Usein saarnataan siitä, kuinka asiat pitäisi tehdä tietyllä tavalla. Milloin harrastuksemme pitäisi olla kehittäviä (kuka sen edes osaa määritellä?) ja milloin nuorten pitäisi olla pelastamassa Suomen kansantalous. Maalaillaan kauniita kuvia siitä, kuinka asiat olivat 50–60-luvuilla hyvinvointivaltiota rakennettaessa paremmin, ja kuinka pelaamisen käytetty aika voitaisiin käyttää enemmän läheisten kanssa yhdessäoloon.

Faktat ovat kuitenkin faktoja. Yli 40 % yksin asuvista 75 vuotta täyttäneistä asuu kotonaan yksin (Tilastokeskus 2016). Ikääntymisen myötä myös tapaturmien riski kasvaa. Ihminen – oli se sitten hoitaja tai omainen – ei voi olla paikalla 24/7, sillä siihen ei riitä resursseja. Tai jos pitää, niin sitten paikka ei ole kotona. Robotit eivät vie työpaikkoja, mutta se voi muuttaa työn muotoa – aivan kuten se on aina tehnyt. Teknologia voi kuitenkin ”olla paikalla” 24/7. Nykyisellään se on niin modernia, että se on automaattista ja täysin huomaamatonta – pyörii kaiken aikaa taustalla. Kaiken kukkuraksi se on edullista.

Teknologia ei myöskään korvaa ihmisten välistä kanssakäymistä. Se ei ole minkään teknologiafirman tarkoitus. Tarkoitus on tuoda helpotusta huoleen.
Teknologian hyödyntäminen on huolenpitoa. Se antaa varmuuden siitä, että kotona kaikki sujuu normaaliin tapaan sillä välin, kun siellä ei olla vierailulla. Kuten Aira maanantai-tervehdyksessään alla kertoo: kotona on ihmisen hyvä olla – kuten ennenkin.

Eli ei se ole niin huono, että elämää seurataan, sillä silloin huolehditaan ja ollaan kiinnostuneita.

Essi Rautiainen

Jaa tämä artikkeli