Lappi ja digitaalinen ulottuvuus

Riitta Tiuraniemi Toimitusjohtajan Blogi

Kun olin aloittelemassa koulunkäyntiäni miltei 50 vuotta sitten, maassa oli suunnitteilla suuri koulu-uudistus – peruskoulu. Peruskoulujärjestelmään siirtyminen toteutettiin koko maassa pohjoisesta alkaen asteittain vuodesta 1972, ensimmäisenä Lapin lääni. Viimeisenä peruskoulujärjestelmään siirtyi pääkaupunkiseutu, vuonna 1977. Olin niitä ikäluokkia Lapissa, jotka pääsivät ensimmäisenä hienoja (Pisa) tuloksia niittäneeseen peruskouluun.

Ehdotan, että sama temppu tehdään sote-palvelujen digitalisoinnissa. Aloitetaan se rytinällä Lapissa. Kyllä ne ’etelän miehet’ kerkiää tulla perästä.

Sote-uudistus on Suomen hallituksen suurin haaste ja aivan valtava lainsäädäntöhanke. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksella ja maakuntamallilla haetaan uutta tehokkuutta. Tavoitteena on turvata kansalaisten tasa-arvo sote-palvelujen osalta ja samalla hillitä sote-kustannusten kasvua. Meille on syntymässä 18 maakunnan malli, joka mullistaa kuntien roolin täydellisesti. Muutokselle, lainsäädännölle ja rahoitukselle ylimääräisen haasteen asettavat maakuntien suuret erot.

Lappi on Suomen suurin maakunta, miltei kolmasosa koko Suomen pinta-alasta. Lapin maakunnassa asuu vain 3 % suomalaisista. Uudellamaalla asuu puolestaan miltei kolmannes Suomen väestöstä: alueella, jonka pinta-ala on vain 3 % Manner-Suomesta. Väestöntiheys on Lapissa alle 2 henkeä neliökilometriä kohden, kun se Uudellamaalla on 178.
Kummalla maakunnalla mahtaa olla kovemmat haasteet esimerkiksi ikääntyvän väestön suhteen?

Lapin pitkät etäisyydet, pinta-alallisesti isot kunnat, harva terveyskeskusten verkosto ja ikääntyvän väestön suhteellisesti suuri määrä on Lapin maakunnalle sekä toiminnallisesti, että taloudellisesti suuri haaste. Se selätetään vain ja ainoastaan nopealla ja jämäkällä digitalisoinnilla.

Laajapohjaisen digitaalisen kotihoidon ja terveydenhoidon käyttöönotto kannattaisi siis aloittaa Lapista käsin, kuten peruskoulun kanssa tehtiin 44 vuotta sitten. Iteroidaan toimintamallien totaalinen muutosprosessi Lapissa timmiin kuntoon ja työnnellään sitä sitten etelää kohti. Se onnistui 70 luvulla, miksi ei nytkin?

Riitta Tiuraniemi, toimitusjohtaja – yrittää ajatella ‘out of the box’

https://www.sitra.fi/julkaisut/Muut/Sosiaali_ja_terveyspalveluverkon_kehityskuva_2025.pdf

Jaa tämä artikkeli