Isoveli valvoo - OMAseniori tuo turvaa

Isoveli valvoo – mutta valvooko liikaa?

Christa Bärlund Blogi

Lähes jokainen meistä on kuullut sanonnan ”Isoveli valvoo”. Tämä lausahdus, jopa slogan tuli tutuksi reality TV-sarja Big Brotherista, jossa kourallinen ihmisiä laitettiin asumaan suljettujen seinien sisälle ja joka paikassa asuntoa oli kamerat, myös peseytymistiloissa. Nämä ihmiset olivat antaneet tähän kuitenkin suostumuksensa. Näin ei valitettavasti aina toimita, toisin sanoen ihmisiä kuvataan monissa paikoissa niin, ettei kukaan edes tiedä tällaisesta.

 

Kuvaamisen lisäksi meitä kaikkia voidaan jäljittää mm. kännyköiden gps- ja wifi-tietojen avulla. Kuulostaa lähinnä joltakin scifiltä, tai elokuvalta jossa jäljitetään henkilöitä. Mutta tämä on täysin ”tätä päivää”, halusimme tai emme.

 

Joku varmasti ajattelee asian niin, että yksityisyydensuojaa loukataan, mutta voisiko tässä kaikessa valvonnassa olla jotain hyvääkin? Minä uskon näin. Toisen ihmisen valvominen yksityisissä tiloissa velvoittaa tietenkin aina luvan saamista kyseiseltä henkilöltä.

 

OMAseniori-palvelusamme ei ole kameroita, mutta liiketunnistimet keräävät liiketietoa, sovellus analysoi sen ja piirtää graafia mm. päivärytmistä. Aika usein törmään siihen, että palvelun käyttöönoton yhteydessä seniori-asiakas itse hieman epäilee ”valvottavana olemista”, mutta kun hänelle vakuutetaan, että omaiset näkevät vain liiketietoja, niin seniori rauhoittuu. Kyse on hänen hyvinvoinnistaan, ja siitä, että omainen voi nopeasti vaikka työpäivän lomassa vain kurkata, miten esimerkiksi mummo pärjäilee, ilman että mummo edes huomaa asiaa.

 

Valtakunnan viralliselta vanhukselta Aira Samulinilta kysyttiin pitääkö olla huolissaan yksityisyyden menettämisestä, jos ottaa itselleen OMAseniori-palvelun?

 

”Ei ollenkaan, mikä tässä yksityisyydessä on? Milloin menen olohuoneeseen, milloin menen vessaan, milloin menen ulos ovesta, milloin tulen takaisin.. Mitä siinä on? Eihän se ole kamera, sehän on vain viesti että missä minä täällä liikun. Ei todellakaan! Siis turvallisuus on niin suuri asia. Ei sellaisen kannata ottaa joka elää kovin hurjaa elämää”, nauraa Samulin.

 

 

Tällaisen valvonnan puolesta minä liputan – se on välittämistä.

Jaa tämä artikkeli