Aira Samulin – 89 vuotta

Aira Samulin kertoo meille omasta asumisestaan kotona.

”Kotona asumisessa on kaikki ihanat asiat. Kuka haluaisi kotoa pois? Siihen vaan turhaan alistutaan, että muutetaan vanhustenkoteihin ja muuhun tuettuun asumiseen. Kotona säilyy muisti parempana, ja mieliala parempana, tulee askarreltua kaikenlaista. Varmasti elämänlaatu on aivan toista kun asutaan omassa kotona, kuin että joutuu kotoa pois johonkin uuteen ympäristöön, vaikka kuinka hyvään paikkaan, niin se pudotus on aikamoinen. Niin kauan kun mahdollista, niin omassa kodissa – olosuhteet on järjestettävissä. ”

Airan lapset halusivat hänelle turvajärjestelmän, ja Aira suostui, jotta omaisten pelko hälvenisi.
Eikä teknologia pelota.

”Minä rakastan robotteja! Ne eivät rajoita mitään, eikä niistä ole mitään haittaa. Meidän on totuttava uuteen teknologiaan, koska kädet eivät enää riitä, kun meillä vanhenee niin suuret ikäluokat. Meidän maassa on huipputeknologiaa, käytetään sitä hyväksi.”

Aira ei ole myöskään huolissaan omasta yksityisyydestään.

”Eihän se ole kamera, sehän on vain viesti että missä minä täällä liikun. Turvallisuus on niin suuri asia”

Turvapalvelu sopisi Airan mukaan kenelle vain, joka sitä vähänkään tarvitsee.

”Sehän on niin kuin vakuutus, varmuuden vuoksi, ja sen voi ottaa minkä ikäiset vaan. Meillä on kehitysvammaisia ja mielenongelmaisia, hehän ovat nuoruusiässä vielä. On omaishoitajia, kotihoitajia ja heidän avuksi on hyvä olla tällaista teknologiaa. Tämä teknologia poistaa huolia ja pelkoja, myös omaisilta. Turvapalvelun hankkimiseen on aina hyvä hetki. Henkilö itse saattaa kokea että ei tarvitse turvapalvelua, että ”mitä nyt minusta”, mutta omaiset ja ystävät ja lähipiiri ovat huolissaan. Turvapalvelu poistaa pelkoja, ja kaikki ikävät ajatukset, kuten pelko, katkeruus ja kateus eivät ole hyvää aivolääkettä. Silloin kun on turvallinen tunne, nukkuu myös yönsä hyvin.”

OMAseniori on auttanut Airaa elämässään paljon ja on valmis suosittelemaan sitä kaikille.

”OMAseniori hälventää omaisten pelkoja. Olen ylämummo, ja halusin, että neljännen polven pikkuinen jää yöksi, mutta ei uskallettu jättää. He ovat huolissaan vaikka olen ihan terve ja hyvässä kunnossa. Se, että omaisilla on levollinen ja hyvä olo. Minä ainakin ajattelen, että jo se on syy, miksi minulla on turvapalvelu; ettei heidän (omaisten) tarvitse olla huolissaan.”

Jaa tämä artikkeli